Zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Składniki:

garść suszonych prawdziwków

1 porcja włoszczyzny z kapustą

1 duża cebula

1 łyżka oliwy lub oleju

sól, pieprz

garść posiekanej natki pietruszki

1-2 listki laurowe

3-4 ziarna pieprzu

2-3 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Włoszczyznę czyścimy i drobno szatkujemy lub ścieramy na tarce z dużymi dziurkami. Cebule kroimy  w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę i dusimy na niewielkim ogniu, do momentu aż jarzyny zmiękną i staną się szkliste. Zalewamy czterema szklankami wody z dodatkiem przypraw i gotujemy na małym ogniu 30-40 minut. Przecedzamy wywar. Grzyby dokładnie myjemy, zalewamy dwoma szklankami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy jeszcze 10 minut doprawiając do smaku sola i pieprzem. Podajemy z dodatkiem śmietanki i posypujemy świeżą natką pietruszki.


Data publikacji: 2023-11-26, 11:34


Galeria zdjęć