MINI “BYSTRE” BABECZKI SŁONE

Składniki:

• 250 g mąki pszennej

• czosnek

• 1 łyżeczka soli

• 3 jajka

• 150 g zimnego masła

• śmietanka 30%

• 1 łyżka zimnego mleka

• ementaler, parmezan

• filet z kurczaka

•sól, pieprz, gałka muszkatołowa

• mała cukinia

• szalotka

• boczek wędzony surowy

• 200 g szpinaku świeżego

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, posiekane masło oraz jedno jajko. Rozetrzeć palcami masło z jajkiem,

następnie stopniowo dodawać do nich mąkę cały czas rozcierając w palcach składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać mleko i szybko (krótko) zagnieść gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut. Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na cienki placek. Ciastem wylepić dno oraz boki foremek do babeczek. Wstawić dolodówki na 20 minut. Spody babeczek podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.

Babeczki z kurczakiem: Babeczki z kurczakiem i warzywami: kurczaka pokroić w kosteczkę. Jajka wymieszać ze śmietaną i parmezanem, przyprawić pieprzem. Odstawić. Szalotkę i czosnek posiekać, cukinię pokroić na plasterki. Wymieszać. Świeży szpinak podsmażyć delikatnie na patelni z olejem. Kiedy listki szpinaku zmiękną, zdjąć z patelni i wystudzić. Do podpieczonychbabeczek nakładać farsz, zalać masą jajeczną i piec przez kilka minut w 180°C.

Babeczki z boczkiem: jajka wymieszać ze śmietanką i serem emmentaler, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Boczek zrumienić na patelni, wystudzić, dodać do masy jajecznej. Masę przełożyć do babeczek i piec w 180°C do monentu zarumienienia się.


Data publikacji: 2023-11-27, 10:27


Galeria zdjęć