MINI “BYSTRE” BABECZKI SŁONE
Składniki:
• 250 g mąki pszennej
• czosnek
• 1 łyżeczka soli
• 3 jajka
• 150 g zimnego masła
• śmietanka 30%
• 1 łyżka zimnego mleka
• ementaler, parmezan
• filet z kurczaka
•sól, pieprz, gałka muszkatołowa
• mała cukinia
• szalotka
• boczek wędzony surowy
• 200 g szpinaku świeżego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, posiekane masło oraz jedno jajko. Rozetrzeć palcami masło z jajkiem,
następnie stopniowo dodawać do nich mąkę cały czas rozcierając w palcach składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać mleko i szybko (krótko) zagnieść gładkie ciasto łącząc składniki w kulkę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut. Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na cienki placek. Ciastem wylepić dno oraz boki foremek do babeczek. Wstawić dolodówki na 20 minut. Spody babeczek podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Babeczki z kurczakiem: Babeczki z kurczakiem i warzywami: kurczaka pokroić w kosteczkę. Jajka wymieszać ze śmietaną i parmezanem, przyprawić pieprzem. Odstawić. Szalotkę i czosnek posiekać, cukinię pokroić na plasterki. Wymieszać. Świeży szpinak podsmażyć delikatnie na patelni z olejem. Kiedy listki szpinaku zmiękną, zdjąć z patelni i wystudzić. Do podpieczonychbabeczek nakładać farsz, zalać masą jajeczną i piec przez kilka minut w 180°C.
Babeczki z boczkiem: jajka wymieszać ze śmietanką i serem emmentaler, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Boczek zrumienić na patelni, wystudzić, dodać do masy jajecznej. Masę przełożyć do babeczek i piec w 180°C do monentu zarumienienia się.