Ziemniaki w szlafroczkach

Składniki:

1 kg ziemniaków,

1 kg mąki,

1 jajko,

2 łyżki oleju,

2-3 szklanki ciepłej wody,

2-3 cebule,

sól, pieprz,

20 dag boczku na okrasę,

Przygotowanie:

Z mąki, jajka, oleju i wody zagnieść ciasto pierogowe. Ziemniaki zetrzeć na tartce o małych oczkach, odsączyć na sitku i wysmażyć na patelni, aż będą gęste i szare. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować w formie prostokąta. Rozsmarować farsz i zwinąć płaski rulon o szerokości 5-7 cm. Pokroić na 5cm kawałki (jak kopytka).

Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać ze skwarkami z boczku z podsmażaną cebulką.


Data publikacji: 2023-11-27, 10:37


Galeria zdjęć