PIEROGI Z BOBEM I MIĘSEM KRASZONE BOCZUSIEM Z PIASK WIELKICH
CIASTO:
½ kg mąki pszennej
gorąca woda – około 300 ml
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
mąka do posypania
NADZIENIE:
80 dag świeżego bobu
1 cebula
40 dkg łopatki wieprzowej
sól morska do smaku
pieprz mielony do smaku
1 łyżka oleju
OKRASA:
20 dkg boczku wędzonego
F a r s z:
bób ugotować w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia;
łopatkę wieprzową ugotować do miękkości, wystudzić;
bób i łopatkę zmielić;
drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju i połączyć z farszem;
doprawić solą i pieprzem;
C i a s t o:
Mąkę wsypujemy do misy lub na stolnicę, dodajemy sól, wbijamy jajko. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą.
Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy ciasto dodatkowo porcją mąki lub wlewamy więcej wody.
Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę oprószamy mąką, jedną część ciasta cienko wałkujemy, resztę przykrywamy, aby nie wyschło.
Wykrawamy z ciasta kółka o średnicy ok. 8-10 cm.
Na środku każdego koła kładziemy łyżkę farszu, lepimy pierożki, zlepiając boki ciasta. Przekładamy je na tacę wyłożoną ściereczką.
Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z łyżką oliwy. Gotujemy przez 4 minuty lub do momentu ich wypłynięcia. Odcedzamy z wody.
Pierogi podajemy prosto z wody lub odsmażone na patelni ze smażoną cebulą
i boczusiem.
S M A C Z N E G O !