PIEROGI Z BOBEM I MIĘSEM KRASZONE BOCZUSIEM Z PIASK WIELKICH

CIASTO:

½ kg mąki pszennej

gorąca woda – około 300 ml

1 jajko

1 łyżka oleju

szczypta soli

mąka do posypania

NADZIENIE:

80 dag świeżego bobu

1 cebula

40 dkg łopatki wieprzowej

sól morska do smaku

pieprz mielony do smaku

1 łyżka oleju

OKRASA:

20 dkg boczku wędzonego

F a r s z:

 bób ugotować w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą i odstawić do wystygnięcia;

 łopatkę wieprzową ugotować do miękkości, wystudzić;

 bób i łopatkę zmielić;

 drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju i połączyć z farszem;

 doprawić solą i pieprzem;

C i a s t o:

 Mąkę wsypujemy do misy lub na stolnicę, dodajemy sól, wbijamy jajko. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą.

 Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy ciasto dodatkowo porcją mąki lub wlewamy więcej wody.

 Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę oprószamy mąką, jedną część ciasta cienko wałkujemy, resztę przykrywamy, aby nie wyschło.

 Wykrawamy z ciasta kółka o średnicy ok. 8-10 cm.

 Na środku każdego koła kładziemy łyżkę farszu, lepimy pierożki, zlepiając boki ciasta. Przekładamy je na tacę wyłożoną ściereczką.

 Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z łyżką oliwy. Gotujemy przez 4 minuty lub do momentu ich wypłynięcia. Odcedzamy z wody.

 Pierogi podajemy prosto z wody lub odsmażone na patelni ze smażoną cebulą

i boczusiem.

S M A C Z N E G O !  

Data publikacji: 2023-11-27, 11:33


Galeria zdjęć