Wierzchowicka Psiocha
Składniki:
1 kg ziemniaków
100 g mąki (może być pszenna, ziemniaczana lub żytnia - korzystamy z tej, która aktualnie jest pod ręką)
1 łyżka soli
kawałek słoniny
cebula
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy osoloną wodą i gotujemy do miękkości.
Z ugotowanych ziemniaków odlewamy ok. pół kubeczka wody, resztę ziemniaków odcedzamy.
Do garnka z ziemniakami wlewamy odmierzoną wcześniej wodę z gotowania ziemniaków, posypujemy mąką, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut, aby mąka się zaparzyła.
Następnie, za pomocą tłuczka do ziemniaków, przez dłuższy czas ubijamy ziemniaki z mąką na gładką masę. Wymaga to trochę czasu i wysiłku, pomoc drugiej osoby jest bardzo wskazana.
Podajemy zaraz po przygotowaniu ze skwarkami i podsmażoną cebulką.